Annonce

Annonce

Køer æder i stalden

Mælkeproducenter blev klogere på bl.a. fodring, herunder protein og AAT, til et kursus hos ØkologiRådgivning Danmark. Foto: Colourbox

Selvforsyning er et must, men det er soja ikke

Køerne kan godt undvære soja, viser erfaringer fra mælkeproducenter, som har udfaset eller reduceret andelen af soja i rationen. Til gengæld er en høj selvforsyningsgrad et must for økonomien.

Med under ni måneder til, at Thises mælkeleverandører skal have udfaset soja og et generelt fokus på at mindske omkostninger og klimaaftryk hos mælkeproducenterne, var fodring et oplagt og aktuelt emne, da ØkologiRådgivning Danmark i går havde inviteret landmænd og ansatte på kursus i Herning.

Her fik deltagerne blandt andet del i rådgivernes erfaringer fra staldskolerne, hvor over halvdelen af de medvirkende bedrifter helt har udfaset soja i foderplanen - overordnet set med succes.

Ifølge kvægrådgiver og direktør Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark, er konklusionen, at soja ikke er et must i fodringen.

I mange tilfælde var mælkeydelsen steget efter udfasningen af soja, og i nogle tilfælde var den faldet. Ydelsesændringerne kunne dog oftest forklares med andre konkrete årsager på de enkelte bedrifter.

Det kan være forbundet med en række udfordringer at udfase sojaen, og i øvrigt at få det hele til at gå op i en højere enhed med de generelt stigende foderpriser. Derfor spiller selvforsyning en stadig vigtigere rolle i den økologiske mælkeproduktion.

”Det er blevet hammerdyrt ikke at have en høj selvforsyningsgrad, og selvforsyning - eller et godt samarbejde med en planteavler - er om noget vigtigt nu,” sagde Erik Andersen.

Lav selv tilskudsfoder

Udover at ensilage af kløvergræs med et passende proteinindhold er grundlæggende for en optimal fodring, så kan dyrkning af f.eks. hestebønner, lupin og ærter også være med til at sikre selvforsyning af særligt protein.

Som en af oplægsholderne gennemgik planterådgiver Mads Juul derfor også både dyrkning og økonomi for de vigtige proteinafgrøder på kurset og rådede samtidig til, at man ikke må gå på kompromis med sædskiftet af hensyn til risikoen for opformering af sygdomme.

Hvis man ellers har styr på forudsætningerne, såsom sikker opbevaring og behandling af råvarer, så giver det god mening at dyrke bælgsæd og lave sit eget tilskudsfoder:

”Hestebønner er en god proteinkilde, og så har du den billigste pris pr. kg protein for tiden,” fortalte Erik Andersen og tilføjede, at man ikke skal være bange for at fodre køerne med hestebønner.

ØkologiRådgivning Danmark afholder kurset igen d. 3. februar i Esbjerg, hvor også emner som avl og nye krav til strøelse og udeareal er på programmet.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning

Adfærdsbehov kan ikke bare avles væk: »Manglende mulighed for at rode er en af risikofaktorerne bag halebid«

Landbrugsdyr har adfærdsbehov, der ligger så dybt i dem, at det ikke kan avles væk. En gris, som går på stald hele livet, vil have en medfødt trang til at rode i jord og bygge rede, og det har den bedst mulighed for under åben himmel.

12-05-2022 8 minutter Dyrevelfærd,   Forskning